Az érzelmek fontossága a gyereknevelésben

Az érzelmek fontossága a gyereknevelésben

Felelős szülők elengedhetetlen “kelléke” az érzelmek! 

A legtöbb anyuka és apuka boldog, kiegyensúlyozott, sikeres és egészséges gyerekeket szeretne nevelni.  Mindent el is elkövetnek ennek érdekében s legjobb tudásuk szerint cselekednek.

Jó néhányuk felvásárol mindenféle ultra szuper, tudatos gyerekneveléssel kapcsolatos szakkönyvet  /Soha egyet sem olvastam el közülük.  Tudatosan!  Legeslegbelül mindig is éreztem és mostanra már tudom, hogy minden ember más, egyedi s éppen ezért nem skatulyázható. Mindenkire más és más jellemző. Nem eszik minden gyerek 3 óránként… a hiszti sem mindenkinél egyenrangú! /

Aztán vannak olyan szülők is, akik mindenféle fórumokon regisztrálnak s hallomásból szereznek tapasztalatot gyereknevelés terén.  Mások elbeszéléseiből jutnak információkhoz és azokat próbálják hasznosítani kisebb – nagyobb sikerrel.

Aztán vannak olyanok is, akik agyból szeretnének boldog és kiegyensúlyozott gyereket nevelni.

A következetesség, a rendszeresség, a higgadtság elengedhetetlen egy tudatos szülő számára.  Ezek fentléte nagyon fontos gyereknevelés szempontjából, azonban érzelmi töltet nélkül semmit sem érnek!

A gyermekneveléshez kapcsolat és érzelem kell! 

A legtöbb gyerek manapság nem tudja kifejezni érzéseit.  Sokuk nincs is tisztában meglévő érzéseik jelentésének mivoltával.  Nekünk szülőknek a feladatunk ezeknek a feltárása.  

Igyekezzünk gyermekünkel kialakítani egy bensőséges viszonyt, ami az őszinte bizalomra épül.  Ez az alap.  Ha erős az alap akkor fent marad a ház is!  Célunk az legyen, hogy érezze gyermekünk, hogy fontos nekünk! A legfontosabb a világon minden körülmények között.  

A következetesség sokszor szigorral és tiltással jár.  A sok szigor és tiltás viszont eltávolodásra ad okot.  Az eltávolodás következménye sok esetben a kommunikáció hiánya.

Ha nincs beszélgetés, megjelenhet a dolgok félreértelmezése.  Gyűlnek a listán a tabu témák s ezzel együtt mutatkozik a gátlásosság.

Meg kell tanítanunk a gyerkőcöknek tudatosítani magukban az érzéseket.  Mi is az ami éppen lezajlik bennük lelki szinten.  Meg kell ismertetni őket bizonyos alap érzésekkel.   Csalódottság, feszültség, izgalom, szeretet s még sorolhatnék jónéhányat.

Legtöbbjük szavakkal nem tudja kifejezni érzéseit. 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülők kellő önismerettel rendelkezve maguk igazodjanak el saját lelkük udvarán.  Határozottságot és magabiztosságot sugallva gyermekünk igazodik személyiségünkhöz és így követve példánkat, tájékozottabb lesz érzéseit illetően.

Ha tudatában vagyunk annak, hogy éppen mi zajlódik le bennünk, akkor egyértelműen könnyebben fogjuk azt szavakba önteni.

A kommunikációval egyenértékű fontossággal bír az érintés, ölelés is. 

A bensőséges kapcsolat alapja az ölelés.  A szeretet közlés egyik megnyilvánulási fajtája.

Nem elég mondani, hogy szeretlek….. oda kell menni és meg kell ölelni!  Érezni kell és megtapasztalni.

Figyeljunk gyermekeink érzéseire!  Segítsünk nekik eligazodni az érzelmek kusza világában!

Dolgozzunk magunkon, magunkért és a gyermekeinkért!  ❤️🙏

 

Vélemény, hozzászólás?