Kéretlen segítség

Kéretlen segítség

” A tanács, akkor minősül tanácsnak, ha megkérik, hogy mondjon véleményt.  Ha nem kérik meg és ennek ellenére elmondja kéretlenül, az az erőszak jele. “

                          Csernus Imre

Sokunkal előfordult már életeink során, hogy olyan kedves, segítőkész emberekkel találkoztunk, akik pusztán ” jó szándékból ” adtak nekünk tanácsot.  Figyelmeztettek egyes dolgokkal kapcsolatban, hogy inkább így vagy úgy kellene csinálnunk.  Vagy a másik kedvencem, hogy  – én a helyedben ezt tenném, vagy  – szerintem így legyen.

A legjobbat / 😀 / akarták nekünk, s csakis a jószándék vezérelte őket éppen.

Ilyenkor felmerül bennem egy csomó kérdés.🤔🤔🤔

Többek között…. ki a fene kérte a ” segítségét “?  Miért gondolja, hogy én ezt vagy azt nem tudom megoldani?  Miért gondolja, hogy segítségre szorulok?  Ha így is lenne… miért nem tartja tiszteletben a magamra vonatkozó dolgokat?  Miért nem fogadja el, hogy mindenki különböző ízléssel, gondolkodással, igényekkel s értékrendel bír?  Miért gondolja, hogy érdekel a véleménye, tanácsa?  Miért gondolja, hogy ő jobban tudja, hogy mi a jó nekem?

Ma már az összes kérdésemre tudom a választ e témával kapcsolatban.

Ilyenkor kicsit megkönnyebbülök.  Amikor a szituációban vagyok, akkor kellemetlen ezt megélni.  / kellemetlen addig, amíg a magunkban lévő zavaró tulajdonsagainkat ki vetítjük a környezetünkre és bennünk érezzük zavarónak őket  – egy kis önismeret –  /  Jó hír az, hogy csak az első pár kellemetlen helyzet nehéz, aztán a többi alkalom már rutinszerűen kezelhetővé válik. Eljön az a pillanat amikor már hallod, de pont leszarod, hogy mit mond, esetleg mondanak.  Belül úgy is tudod a miértekre a választ és szép csendben teszed tovább a dolgod! 🙏

Amikor tudjuk a miértekre a válaszokat, akkor hirtelen megvilagosodunk / ezen a szón fél órán keresztül nevettek a vendégeim, barátnőim, hogy – megvilágosodtam 😀😀 de jobb szót nem tudok rá mondani, mert ez így van!  Aztán mikor megmagyaráztam nekik, egyből megértették. 😊 / .

Megvilágosodni annyit jelent az én egyéni értelmezésemben, hogy megérteni az összefüggéseket. Megérteni, hogy mi miért és hogyan történik.  Mint amikor a kirakó miden eleme a helyén van, nem hiányzik belőle egyetlen egy kis darabka sem.  A megvilágosodás csak akkor jön létre, ha az alkotó elemek egy egységet alkotnak, s minden elem pontosan illeszkedve a helyén van.  / én ennek megértésével szoktam le  a dohányzásról  már fél éve, minden erőfeszítés nélkül  😊✌️/

A kéretlen tanács soha nem segítő szándékú!  Még akkor sem, ha a tanácsadó annak minősíti!  – ooo csak a te érdekedben mondom, – hidd el, ezzel csak neked akarok jót, – nekem mindegy, te tudod, csak figyelmeztetni akartalak!

A kéretlen tanács általában egy burkolt kritika.  Mintha annyit mondanának, hogy – én ezt jobban tudom mint te.  Mondhatjuk úgy is, hogy  – te hülye vagy ehhez!

Aranyos, kedves “segítőink” angyali szerepben tetszelegnek s páholyból osztogatják nekünk az észt! Felsőbbrendűnek és minden tudónak képzelik magukat. Nem is látják át a szituációt amibe bele kontárkodnak.

Szokták mondani…. a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. 😉👆A legtöbb tanácsot osztó embert nem a jószándék és a másik iránti jóindulat vezérli.

Ha a kéretlen tanácsadók puszta jó szándékból osztanának tanácsot, akkor előtte mindenképp megkérdezték volna, hogy ugyan mire is lenne szükségünk, mit is szeretnénk, hogy is gondoljuk ezt vagy azt a dolgot! Általában ezek a kérdések elmaradnak….. ehelyett jön a kéretlen tanács…. pfff.   – csakis a te érdekedben, csakis a te javadért, pusztán önzetlenül, figyelmességből mondom!

Ne dőlj be nekik!!  / egy kéretlen tanács 😀😀 /

A kéretlen tanács károsabb mint hinnéd!

Csak a tudatlan ember képzeli és gondolja azt, hogy következmények nélkül megbánthat másokat!  Az  – én csak jót akartam –  duma egyfajta takarózás, egyfajta kibúvó a felelősség és a következmények elismerése alól.

Próbáljuk meg magunkat beleképzelni a másik helyzetébe ha igazán tanácsot akarunk neki adni. Lépjünk bele a cipőjébe és járjuk vele az utat, az ő útjukat!  Ezáltal megértjük a másikat s ennek tudatában tudunk neki tanácsot adni, feltéve ha kéri.

Vélemény, hozzászólás?